Gode opgaver er ikke nødvendigvis godt planlagte, men planlægning kan være en klar fordel. Er du ikke planlægningstypen? Bare rolig, disse fire råd hjælper dig godt på vej!
Måske genkender du at befinde dig i en kaotisk skrivefase op til deadline, eller har en ven der i sidste øjeblik har droppet at læse korrektur på en opgave som resultat af tidspres.
Når opgaveprocessen først bliver uoverskuelig, kan det være svært at finde motivationen. Ligegyldigt om du er den velstrukturerede type eller en ”last minut”-opgaveskribent, så kan disse fire planlægningsråd være med til at forebygge en kaotisk opgaveproces.
1. Kend dine styrker og skrivebehov
Først og fremmest kan det hjælpe at kende egne styrker og skrivebehov. Spørg dig selv hvornår på dagen og hvor du skriver bedst. Måske foretrækker du at sidde et uforstyrret sted og skriver mest effektivt i små intervaller? Eller måske er du typen der holder skrivemarathon mellem klokken 24 og 04 om natten? Dyrk det, og skriv på det!
I bogen finder du quizzen ”Tjek hvornår du skriver bedst – en slags quiz” der hjælper med at svare på spørgsmålene.
2. Brug kalender og planlægningsskema
Råd nummer to går ud på at visualisere dine opgaver. Hvad skal du nå hvornår, og hvor mange dage skal du bruge på at læse teori, skrive diskussionsafsnit etc.? Kalenderen giver dig overblik, og på den måde undgår du at nedprioritere nogle opgaver frem for andre, for du har allerede taget hensyn til samtlige.
Husk løbende at overveje om dine planer er realistiske, og tilpas det i kalenderen. Du kan finde mange gratis kalenderskabeloner på nettet, som fx denne.
3. Overvej en skrivelogbog
I skrivelogbogen noterer du hvad du har nået i dagens løb, også eventuelle løse ender. På den måde kan du altid vende tilbage og læse hvilke overvejelser du foretog under de enkelte afsnit. Det kan også være nyttigt at notere gode ideer eller nye vinkler i logbogen når de opstår. Hvis ideerne bliver nedfældet, undgår du at blive distraheret af dem under skrivningen, og du kan tage stilling til de nye input ved lejlighed.
4. Eksperimentér!
Sidste råd er enkelt. Den ideale skriveproces findes ikke. Du skal selv finde ud af hvilke metoder og vaner der giver dig det bedste udbytte. Derfor skal du eksperimentere med dine skriveprocesser og løbende iagttage hvilke processer og arbejdsrutiner der passer til netop dig.
Få flere opgaveråd i Den gode opgave
Udover flere konkrete planlægningsråd finder du i bogen råd til din skriveproces, herunder skrivning i opgavens tidlige fase. Bogen introducer dig også til en stribe planlægnings- og skriveværktøjer: Tænkeskrivning, brainstorming, mindmapping, displays og andre redskaber og metoder der løfter din skrivefase fra kaos til kanongod opgave.
[su_button url=”http://www.academicbooks.dk/den-gode-opgave/lotte-rienecker/peter-stray-joergensen/9788759329177″ style=”soft” size=”5″]Køb bogen her[/su_button]
Planlægning opgave Planlægning opgave Planlægning opgave Planlægning opgave Planlægning opgave Planlægning opgave Planlægning opgave Planlægning opgave Planlægning opgave